Вдале вирощування сільськогосподарських культур

Класичні технології рослинництва в XIX столітті припускали застосування гною в якості головної і практичної єдиної добрива, а боротьбу з бур'янами вели методом механічної прополки. Але при таких технологіях досягти сучасних врожаїв було неможливо. І коли сільське господарство вийшло на промисловий рівень, постало питання про підвищення врожайності і швидкості дозрівання вирощуваних культур. Ця гонка триває і сьогодні. Найбільші корпорації вкладають мільйони доларів в дослідження і розробку нових хімічних засобів, що роблять процес вирощування сільськогосподарських культур простіше, а ризики втрати врожаю менше.

Сьогодні в сільське господарство все більше впроваджуються різні пестициди. Але далеко не всі наші аграрії усвідомлюють небезпеки роботи з пестицидами. Харвест центр Вінниця може вам запропонувати різні добрива для успішного вирощування с/г культур.

Пестициди - це речовини, які застосовуються людиною для боротьби з шкідливими організмами. Вони діляться на кілька груп, залежно від того, на які організми впливають. Так, проти бур'янів використовуються гербіциди, проти бактерій - бактерициди, проти паразитичних грибів - фунгіциди, проти водоростей - альгіциди, проти комах - інсектициди, проти кліщів - акарициди, проти гризунів - родентициди, проти птахів - авіціди.


До винаходу цих хімічних засобів, методів боротьби з різними шкідниками, хворобами та бур'янами, в арсеналі сільського господарства було дуже небагато. З розвитком хімії вже на початку 20 століття вчені почали створювати перші пестициди. На сьогоднішній день їх кількість величезна - понад 5000! Індустрія виробництва пестицидів пройшла чотири покоління: хлорорганічні, фосфорорганічні, карбаматів і піретроїди. Тільки останній клас вважається нешкідливим для теплокровних, однак, як і раніше досить небезпечним для риб. Тому його застосування на полях поблизу водойм заборонено. Решта класи пестицидів - токсичні хімічні речовини.

Існує безліч класифікацій пестицидів в залежності від типу дії та спрямованості. Одні спрямовані на якийсь конкретний вид живих організмів, інші мають більш широкий спектр дії. У різних пестицидів різна ступінь системного впливу на організм.

На сьогоднішній день існує ряд пестицидів, віднесених до класу стійких органічних забруднювачів (СОЗ). Серед них хлорорганічні і ртутьсодержащие речовини, а також похідні фурану. Найпоширеніші альдрин, дильдрин, ендрін, мірекс, хлордан, гептахлор, гексахлорбензол, ДДТ і токсафен. Те, що їх застосування заборонено законодавством багатьох країн не означає, що вони ніде не застосовуються. Навіть сумнозвісний високотоксичний ДДТ досі застосовується в багатьох країнах світу. Зокрема він є ефективним засобом боротьби з малярійними комарами.